Menü
Online Satış

Çay Dünyası

Yapraktan Bardağa

Çayın yolculuğu ilkbahar ayında çay yapraklarının tomurcuklanmasıyla başlar. Bu taze tomurcuklar çıktığında ilk hasat yapılır. Çayın en değerli hali bu hasattır. Yaprak toplama işlemi makinelerle, elle veya makasla olmak üzere üç yöntemle yapılabilir. Toplanan çay yaprakları sırasıyla aşağıdaki işlemlerden geçer ve bardağınızda yerini alır.
Çayın yapraktan bardağa uzanan hikayesini öğrenmeye hazır mısınız?

Soldurma

Soldurma, yaş çayda bulunan su miktarının azaltılması işlemini oluşturur. Taze çay yapraklarındaki %70-80 civarındaki su oranı %50-55’e düşürülür.

Siyah çay üretiminin ilk aşamasıdır. Bu işlem soldurma teknelerinde yapılır. Bu işlemle birlikte çay yaprağının su oranı belli ölçüde azaltılır. Çayların solma süresi çayın tazeliğine, ıslaklığına ve hava koşullarına göre değişir.

Teknelerdeki hava sıcaklığı fazla yüksek olmayacak şekilde ayarlanır. Isının fazla yüksek olması yapraklarda kuruma ve yanmalara sebep olabilir. Bu da çayın istenildiği gibi olmamasına, kalitesiz olmasına neden olur.

Bu işlem sayesinde çay yaprağına kıvırılabilir form vermek kolaylaşır, çay yaprağı kıvırma işlemi için hazır hale gelmiş olur.

Kıvırma

Solmuş çay yaprakları özel makinelerle kıvırma işlemi yapılarak yuvarlak forma getirilir. Bu işlem, yaprakların içindeki hücre özlerinin dışarı çıkmasını sağlar. Böylece yapraklara karakteristik çay aromasını kazandırır.

Oksidasyon

Siyah çayda istenen aroma, renk, koku ve burukluğun oluşması bu işlemle gerçekleştirilir.

Kıvırma işlemi uygulanan yapraklar, oksidasyon işlemi için özel alanlarda veya odalarda belli bir süre bekletmeye alınır. Bu aşamada kimyasal reaksiyonlar gerçekleşir, çayın lezzet ve koku profili oluşur.

Oksidasyon süresi çayın tadını etkiler. Çayda istenen lezzete ulaşmak için bu işlem oldukça önemlidir.

Kurutma

Fermente edilen yapraklar özel fırınlarda kurutulur. Böylece yapraktaki nem miktarı %3-4 seviyesine düşürülür. Bu aşama çayın raf ömrünü uzatmak için önemlidir. Kuru çayda yanma gibi istenmeyen sonuçların oluşmaması, yüksek sıcaklığın kontrol altında tutulması ile mümkündür.

Tasnif ve Ambalaj

Kurutulan çayların eleklerden geçirilerek boyutlarına ve kalitelerine göre ayrılma işlemidir. Daha sonra boyut ve kalitelerine göre ayrılan çaylar, farklı özellikteki elekler yardımıyla çöp ve sap gibi istenmeyen fazlalıklardan ayrıştırılır.

Çay, bekletildikçe rutubet miktarı arttığından kısa zamanda küflenecek hale gelir. Bu yüzden tasniflenen çaylar çok bekletilmeden ambalajlama yapılır ve tüketime hazır hale getirilir.

Çayın yapraktan bardağa uzanan yolculuğu böylece tamamlanmış olur.

Demleme Kültürü

Çay, binlerce yıldır insanların severek tercih ettiği bir içecek olmuştur. Eşsiz aroması ve farklı çeşitleri ile dünyanın dört bir yanında sevilerek tüketilmektedir. Çay, sadece bir içecek değil aynı zamanda en güzel anların eşlikçisidir. En samimi sohbetlerin, dostlukların, misafirperverliğin içten ve sıcak bir yansımasıdır.

Bir bardağın içinde gizlenen binlerce yıllık öykü, bizi çayın eşsiz dünyasına davet eder. Şimdi kıvamında bir çay demlemenin püf noktalarını keşfetmeye hazır mısınız?

Suyun kalitesi

Tavşan kanı ve lezzetli bir çayın en önemli püf noktalardan biri suyun kalitesidir. Çayın doğal aromasını, rengini, kokusunu ve tadını bozmamak için kullanacağınız su mutlaka iyi su olmalı.

Çaydanlık Seçimi

Seçilen çaydanlığın çeşidi de önemlidir. İyi bir lezzet için porselen demlik tercih edilmelidir. Porselen demlik, demlenme sırasında ısıyı eşit olarak dağıtır.

Çay Seçimi

En yoğun lezzeti, kokuyu ve aromayı yakalamak için diğer bir önemli nokta çayın seçimidir. Çay ne kadar kaliteliyse o kadar lezzet sunacaktır.

Çay Miktarı

İyi bir dem yakalamak için kaynayan suyun üstüne, her bir bardağa iki çay kaşığı olacak ölçüde çay konulmalı.

Demleme Süresi

Çayın demini alması ve istenen lezzetin elde edilebilmesi için çayın, 15-20 dakika kısık ateşte demlenmeye bırakılıp, dibe çökmesi beklenmeli. Tamamen dibe çöktüğünde hazır olacaktır.

Servis

Çayınız demlendikten sonra, sıcak halde servis edebilir veya soğuması için biraz bekletebilirsiniz. Tazeliğini kaybetmemesi için bekletmeden içiniz. Tercihinize göre şeker, bal, limon gibi eklemeler yaparak çayınızın tadını kişiselleştirebilirsiniz.

Unutmayın, çay demlemek bir sanattır. Şimdi, demlemenin sihirli anlarını yaşamak için

Kıvam Çay’ınızı hazırlayın ve keyfini çıkarın!